Lijm / Penseel / Vloeistof
Lijm > algemeen.
> De lijm is vloeibaar wit maar droogt transparant op. <
De lijm die wij leveren is geen houtlijm welke hard op droogt, en geen hobby lijm. De lijmen kunnen er hetzelfde uitzien, maar u kunt de aankoop controleren door het kopen van de 3 verschillende lijmen en om samen te laten drogen. Onze lijm is de krachtigste en meest flexibele.
Houd er rekening mee dat de lijm enigszins dient in te drogen voordat de onderdelen worden gemonteerd. Zo, dat ongeveer 1/3 van het hechtoppervlak nog wit is, en 2/3 transparant is. (Ziet u ook onze handleidingen.)
Lijm > Het verdunnen van de SG6 lijm van Audiofriends.
U kunt, bij een warme buitentemperatuur, of een grotere rand welke verlijmd dient te worden, de lijm iets verdunnen.
Dat verdunnen van onze lijm (Speaker Glue type 6 (SG6), gebeurt met slechts één volle drup kraanwater per potje van 15 ml.
Hoe past u een volle drup kraanwater af?
Draai de deksel van het lijmpotje en zet het potje naast de waterkraan.
Draai de kraan zover open dat het water er rustig uit komt in druppels. Ongeveer één druppel per seconde, langzamer is ook prima.
Vang met het open potje lijm precies één volle druppel op uit de kraan in het lijmpotje.
Neem iets waarmee u in het lijmpotje de druppel water door de lijm kunt mengen. Gebruik het liefst om te mengen iets waarbij er niet teveel lijm verloren gaat.
Wij hebben een kop van een wattenstaafje afgebroken.
Meng de druppel water met de lijm.
Wilt u meer water door de lijm mengen, dan is dit geheel op eigen risico. Houdt u er rekening mee dat als de lijm teveel verdund wordt, de lijm zijn kleefkracht verliest. Ook als u een schuimstof (foam) rand dient te monteren, kan de lijm zo dun worden dat de lijm door het foam heen dringt. Alles bovenstaande geheel op eigen risico.
Lijm > Houdbaarheid?
De houdbaarheid is van diverse omstandigheden afhankelijk. Als het lijmpotje ongeopend op kamertemperatuur (20 graden Celcius) bewaard wordt, is de lijm tot maximaal 6 maanden - 1 jaar houdbaar.
Lijm > Droogtijd?
De droogtijd is afhankelijk van onder andere op welke temperatuur u de lijm verwerkt. Verwerking bij 18 graden Celsius geeft een langzame droging van de lijm, verwerking onder 35 graden Celsius geeft een snelle droging van de lijm. Verder is de droogtijd afhankelijk van hoe dik u de lijmlagen aanbrengt. Een dikke laag droogt langzamer dan een dunne laag. Ook is de droogtijd afhankelijk van welke materialen gebruikt worden.
U kunt zich voorstellen dat poreus foam op een papieren conus sneller droogt dan rubber materiaal op een kunststof conus. Ook de manier van reviseren is voor de droogtijd van belang. Zo kan het zijn dat bij reviseren met de ophangrand achter de conus, waarbij de lijm vaak vloeibaar wordt aangebracht, de droogtijd langer is. Na een 24 uur is de lijm doorgaans het sterkst. De lijm kan bij overmatig gebruik een beetje kleverig aan de oppervlakte blijven. Gebruikt u daarom deze lijm dan ook niet als coating.
LET OP ALSTUBLIEFT: Onze Speaker Glue SG6 is geen dubbele componentenlijm. De SG6 lijm volledig vloeibaar tussen twee luchtdichte oppervlakken aanbrengen (bijvoorbeeld tussen een rubber rand en een kevlar conus) wordt afgeraden, zeker met een dikke laag lijm tussen brede en grote oppervlakken. U dient dan de lijm op de oppervlakken eerst iets te laten opdrogen, tot dat er eenderde tot de helft van de SG6 lijm kleurloos is.
Lijm > Wanneer is de lijm op zijn sterkst?
Bij kamertemperatuur (20 graden Celcius) is de lijm na 24 uur het sterkst.
Let op alstublieft: de sterkte van de lijm valt en staat met het gebruik van de lijm. De lijm dient vóór het monteren van de rand op de conus of op het frame even iets in te drogen. De duur in tijd van dit indrogen is afhankelijk van de temperatuur, dikte van de laag, het materiaal van de conus, etcetera. De opgebrachte lijm dient ongeveer voor 1/3 tot 1/2 deel doorschijnend te zijn. Liefst stevig aandrukken. Als de lijm geheel vloeibaar wordt gebruikt, kan dit wel onder bepaalde omstandigheden.
De droogtijd wordt langer naarmate er minder lucht bij de lijm kan komen. Vooral in het vrij uitzonderlijke geval van montage van een rubber rand op een kunststof of ander hard materiaal anders dan papier. Dit is dan ook af te raden in de meeste gevallen, vooral bij een brede lijmlaag.
De droogtijd wordt langer naarmate er minder lucht bij de lijm kan komen. Vooral in het vrij uitzonderlijke geval van montage van een rubber rand op een kunststof of ander hard materiaal anders dan papier. Dit is dan ook af te raden in de meeste gevallen, vooral bij een brede lijmlaag.
Lijm > Hoeveel potjes met 15 ml lijm heeft u nodig?
Audiofriends gebruikt zelf per 2 x 10 inch één potje van 15 ml. Echter heeft u afdichtringen of sierranden op uw speaker, dan kunt u ook deze met onze lijm monteren. U heeft dan meer lijm nodig. Om er zeker van te zijn dat u genoeg lijm ter beschikking heeft en niet voor verrassingen komt te staan geldt ongeveer:
- tot en met 2 x 8 inch = 1 x 15 ml
- 2 x 10 inch = 1 of 2 x 15 ml
- 2 x 12 inch = 2 x 15 ml
- 2 x 15 inch = 3 x 15 ml
- 4 x 4 inch = 1 of 2 x 15 ml
- 8 x 3,5 inch = 1 of 2 x 15 ml
Lijm > Meer wetenstwaardigheden?
Uit onze 'veelgestelde vragen':
19a. U wil meer weten over de door ons gebruikte lijm.
De lijm is een deel van de revisie. Gebruikt u bijvoorbeeld Bisontix of Bisonkit, dan loopt u het gevaar dat de lijm het foam direct, of later aantast. Bovendien heeft de speciale lijm ook eigenschappen die niet elke lijm heeft. De speciale lijm lijkt op houtlijm, maar is het zeker niet.
Beiden zijn op waterbasis, maar houtlijm wordt veel harder en krimpt veel meer. Beide eigenschappen maken houtlijm ongeschikt. De lijm dient mee te buigen met de bewegingen van het foam. Te harde lijm trekt zich los. Als de lijm teveel krimpt kan dit op verbindingen tussen bijv. conus en foam, de foam naar zich toe trekken.
De door ons verstrekte lijm is ook erg sterk, veelal sterker dan het foam zelf, en is een lijm op water basis. Deze lijm is geschikt voor de verlijming van foam, rubber, metaal, en kunststof.
Audiofriends heeft uitgebreide testen uitgevoerd met diverse lijmsoorten op moeilijke oppervlakken.
Natuurlijk hebben wij de lijm ook zo natuurgetrouw mogelijk getest op luidsprekerunits. In dit geval een unit van de meest verkochte speaker ter wereld, de Bose 301.
Afhankelijk van omstandigheden, duurt het ongeveer 30 min. voor de lijm handvast is.
Na een tijd tot 24 uur is de lijm zo sterk dat bij hardhandige verwijdering het foam scheurt. De lijm laat niet los. Na uitgebreide testen hebben zij gekozen voor lijm B uit een keuze van vier.
Er is o.a. gelet op:
1. Verwerkbaarheid
2. Kracht op diverse materialen na 30min. drogen
3. Kracht op diverse materialen na 24 uur drogen
Ook op kunststof lijmt de lijm van Audiofriends uitstekend. De lijm heeft ook hier een grotere kracht dan het foam zelf.
Ook op kunststof lijmt de lijm van Audiofriends uitstekend. De lijm heeft ook hier een grotere kracht dan het foam zelf.
Lijm > Is de SG6 lijm welke Audiofriends door onafhankelijken getest?
Onze lijm heeft dan ook een uitstekende onafhankelijke beoordeling gekregen op YouTube. Klik voor de complete test deze hyperlink:
Penseel >
Ziet u: www.refoam.info/brush.jpg
Vloeistof >
Vloeistof om oude schuimstof / foam te verwijderen - We gebruiken als verwijderaar van het oude schuimstof brandspiritus, IPA of alcohol van de apotheek. U kunt op eigen risico op het frame vaak een iets sterkere vloeistof gebruiken.
Als oude lijm goed vlak en sterk is, is het niet 100% noodzakelijk is om deze (op eigen risico) te verwijderen.
Zie ook onze video-handleidingen op www.repairyourspeakers.com/nl/reparatie-handleidingen/c-1.
All rights reserved
Copyright 2013 - 2022 Fred Buist - Audiofriends